in 
Algemeen

4 mythes over je blaas en verkeerde plasgewoonten

Het lijkt wel alsof sommige mythes van generatie op generatie onder vrouwen worden doorgegeven. Onschuldige tips en hints die je ouders of leerkrachten je vroeger meegaven, kunnen onbewust verkeerd blaasgedrag veroorzaken en zo bekkenbodemproblemen in de hand werken. 

Voorbeeld 1. Uit voorzorg even plassen!

Just in case. Heb je de gewoonte om altijd nog snel even te plassen voordat je het huis verlaat en overal waar je aankomt, eerst even te gaan plassen? Als die gewoonte een routine wordt, dan luister je zelden naar je blaas. Het kan je normale blaaswerking en blaasgevoel verstoren.
Misschien zet je ook te veel druk om snel snel dat just-in-case-plasje eruit te drukken? 
Probeer dat liever te vermijden; een gezonde volwassen blaas kan met gemak 500 ml ophouden. Terwijl je blaas zich geleidelijk aan vult, kan de drang om te plassen oplopen. Probeer dus bij die eerste gevoelens niet onmiddellijk toe te geven, maar leer de signalen van je blaas goed begrijpen. Pas als je voelt dat de drang sterker wordt en je waarschijnlijk eerder 350 à 500 ml in je blaas hebt, ga je het best plassen. Bijhouden wat je precies gedronken en gegeten hebt (in fruit en groenten zit bijvoorbeeld ook heel wat vocht, waardoor je misschien wat sneller weer een gevulde blaas zult hebben), kan je helpen om je lichaam te begrijpen. 

Voorbeeld 2. Openbare toiletten zijn vuil

Ga maar beter niet op die bril zitten, want dan kom je misschien met vieze bacteriën in contact en krijg je een blaasinfectie. Ben jij ook zo iemand die altijd boven het toilet hangt te zweven, het liefst met je broek ook veilig hoog, om contact met die vuile grond te vermijden? 
Wel, die gewoonte kan juist meer problemen veroorzaken.
Door de spierspanning die je opbouwt om die ongemakkelijke houding aan te nemen, zwevend boven het toilet, kun je je bekkenbodemspieren minder goed loslaten en ontspannen. Je plast waarschijnlijk daardoor je blaas onvoldoende leeg. Het kleine restje urine dat achterblijft, is een broeihaard voor bacteriën en kan een blaasinfectie veroorzaken. Ga dus liever altijd goed gesteund zitten op de bril, laat je kledij voldoende zakken, ontspan je buik en bekkenbodem, en plas rustig leeg.

Voorbeeld 3. Plas maar goed door, een sterke plasstraal is het teken dat je flink plast

Druk jij steeds op je blaas om met een sterke plasstraal je blaas te ledigen? Ook dat doe je beter niet. Als je rustig en goed neerzit op de bril en je bekkenbodemspieren loslaat, zullen je hersenen onbewust je blaas aansturen om zichzelf leeg te knijpen. Laat je blaas dus doen waarvoor ze dient. Het is een spier die zich rustig en gecontroleerd zal leegknijpen.

Voorbeeld 4. Bekkenbodemspieren zijn belangrijk, je traint ze het best met de urinestop

"Als je in kleine straaltjes kunt plassen, weet je dat het goed zit daaronder." Neen, urinestop is helemaal geen goede bekkenbodemspieroefening. Bij de urine- of zogenaamde pipistop laat je eerst je plas lopen en knijp je dan je bekkenbodemspieren toe om je plas trots op te houden. Als dat lukt, weet je dat je bekkenbodemspieren goed samentrekken. Maar als je dat een aantal keer na elkaar doet, verstoor je ook weer dat mooie evenwicht tussen je blaas en bekkenbodem. Ook dat kan er weer voor zorgen dat je onvoldoende leeg plast. Opnieuw een restje pipi achtergebleven in je blaas? Weer een verhoogd risico op infecties!
Vermijd het dus liever.
Pipi-stop eens één keertje als testje voor jezelf of je de spieren goed genoeg aan kan spannen? Natuurlijk, geen probleem!
Maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.

Alle voorbeelden komen eigenlijk terug op een belangrijk principe: je blaaswerking, gestuurd door reflexen.

Laat ons het even uitleggen met een moeilijk woord: de detrusor (blaasspier)- inhiberende reflex.
De **** -wat reflex???
Wel, het is eigenlijk heel eenvoudig.
Je bekkenbodemspieren zijn dwarsgestreepte spieren. Als jij dat wil, kan je ze dichtknijpen en loslaten.
Maar je blaas is ook een spier. Een gladde spier, een spier die je niet bewust kan aansturen, maar door je hersenen wordt aangestuurd. Vergelijk het met je hartspier: ook dat is een spier die je niet zomaar even kunt ophouden of stilleggen.

Hoe werkt het dus concreet?
Je blaas wordt gevuld met urine, geeft een signaal door naar je hersenen en jij krijgt een gevoel van drang om te plassen.
Zit je nog niet op toilet?
Dan span je je bekkenbodemspieren aan, die kan je wel bewust opspannen. Je drukt daarmee je plasbuis toe.
Je hersenen merken dat op en sturen een inhiberend signaal naar je gladde blaasspier. Je blaas krijgt het bevel om even te ontspannen, nog niet te veel te knijpen en rustig te wachten.
Je zoekt een gepast toilet, zet je neer en... je ontspant je bekkenbodemspieren.
Dat ontspannen, merken je hersenen weer op en ze sturen een signaal naar je blaas: "de poortjes staan open onderaan". Het is nu aan je blaas om te knijpen, je blaasspier knijpt zichzelf leeg.

Prachtig toch?!

Leer je lichaam begrijpen.
Voel je een drang om te plassen? Gebruik dit trucje!
Span je bekkenbodemspieren krachtig op, je zal al gauw merken dat je blaas wat rustiger wordt en je drang om te plassen eventjes vermindert.
meer praktische voorbeeldjes en tips?

Lees en leer meer in Het Bekkenbodemboek, uitgegeven bij Lannoo.
schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting.

MEER BLOGS

Bekijk deze ook eens

Read More
Algemeen

Nieuw wielertenue UAntwerpen helpt onderzoek naar zadelpijn bij vrouwen vooruit

Meer dan 1000 vrouwen getuigen. De cijfers liegen er niet om! Het merendeel van de vrouwen (96%) fietst rond met klachten.
Oct 11, 2023
Read More
Algemeen

Onderzoeksoproep voor vrouwelijke fietssters!

Ben je een vrouw die sportief fietst? Als recreant of professional? Dan hebben wij jou hulp nodig!
Mar 22, 2023
Read More
Algemeen

Bekkenbodemechografie, Leer je eigen bekkenbodem beter kennen.

Met een bekkenbodemecho brengen we jouw bekkenbodem letterlijk in beeld! Met 3D/4D echografie bekijken we live hoe je spieren eruit zien, of je organen nog goed ophangen en gesteund worden én of je die bekkenbodem juist gebruikt.
Dec 26, 2022
Follow Us

We’re on Instagram

instagram foto van koffie en eten
instagram foto van lavender