in 
Algemeen

Queefing? Vaginale windjes? Vaginale flatulentie? "What’s in a name?"

Enkele voorbeelden van getuigenissen van échte vrouwen.
“Tijdens de yogalessen, ben ik als de dood voor sommige houdingen. Want bij sommige oefeningen, laat ik onverwacht scheetjes! Het klinkt als “scheetjes, protjes, windjes” maar ik voel dat het vanuit de vagina komt,in plaats vanuit mijn poep.”
“Na mijn derde bevalling werd het erger, sommige dagen zit het me écht tegen. Bij elke stap die ik zet, hoor je een zachte maar gênante “pffrrr”. Net alsof ik een windje laat. Maar het is iets anders. Ik voel de lucht tussen mijn schaamplippen ontsnappen.”
“Na seks durf ik me amper nog bewegen. Als het te leuk wordt, dan laat ik plots luide winden. Tijdens, maar ook na de seks. Heel lastig. Ik vind het super-onaantrekkelijk en ben bang dat ik daarmee mijn partner afstoot.”
Vaginale windjes.
 • Wat is het?
 • Wanneer en hoe vaak komen ze voor?
 • Hoe ontstaan ze?
 • Welke “uitlokkende factoren” staan er in de medische literatuur beschreven?
 • Kunnen ze vermeden worden?
 • Bestaat er een behandeling voor?

Als je die vragen stelt aan alle gezondheidsprofessionals en specialisten in de wandelgangen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, wordt het al snel duidelijk…: "Geen idee eigenlijk!" Tot ver buiten de muren van het UZA en buiten de Belgische grenzen, merken we op dat er weinig geweten is over vaginale windjes.

Daarentegen… na een “google search actie” ontploft onze browser bijna. Vele women’s health en vrouwenmagazines, schreven er ooit al wel eens een artikel over. “Queefing”, “farting” “fanny farts” (fanny is een dialect word voor “vagina”), “vaginale flatus”, “vaginale wind”, blijkt een populair thema op het world wide web en sociale media.

Genoeg redenen om een grondige screening te doen van de wereldwijde medische literatuur!

Resultaat: We vinden weinig goede onderzoeken naar dit probleem.

 • Elf studies bleken de moeite waard om door te nemen.
 • We leren dat vaginale windjes uitgelokt worden door willekeurige bewegingen, sportieve oefeningen en seks.
 • Ze ruiken niet vies, maar maken wél soms veel geluid!
 • De cijfers over hoe vaak het voorkomt bij vrouwen, variëren énorm van studie tot studie (van 1% tot 69%).
 • Wat het onderliggende probleem is die dit veroorzaakt, wordt betwist door vele onderzoekers.
 • Vrouwen die een vaginale bevalling gehad hebben, zouden er meer kans op hebben.
 • De studies tonen eveneens aan dat vrouwen zich hier zorgen overmaken en het hun seksuele genot vermindert maar dat hun mannelijke partners er zich helemaal niets van aantrekken en dit niet erg vinden.
 • Vaginale windjes hebben een sterk negatieve invloed op de levenskwaliteit en sociale activiteiten van sommige vrouwen.
 • Over succesvolle behandelingen is weinig geweten.
 • Sommige artsen onderzochten het effect van een tampon om de windjes te vermijden. Maar echte oplossingen werden nog niet gevonden.

Dus ondanks dat dit in de wetenschappelijke literatuur als een onbelangrijk en onschuldig probleempje beschreven wordt, heeft het toch echt een hele negatieve invloed op sommige vrouwen én stellen vooral veel vrouwen zich vragen hierover.

Volg en steun The Pelvic Floor en voor meer informatie.

Enkele van onze teamleden onderzochten dit probleem dieper.

"We hebben onderzoek uitgevoerd bij meer dan 200 Belgische vrouwen en meer dan 500 Australische vrouwen en delen onze inzichten graag in een volgende blog!"

Onthoud alvast,

Vaginale windjes bestaan echt! Onschuldig en grappig bij de ene vrouw, maar evengoed schaamtelijk en lastig bij een andere vrouw!
Iedere vrouw is uniek!
Wij onderzoeken verder hoe we jullie kunnen helpen!

#staytuned #tobecontinued #raisingawareness #sharingknowledge #empoweringwomen #womenspelvichealth #breakingtaboo

Referentie

Neels H, Mortiers X, de Graaf S, Tjalma WAA, De Wachter S,Vermandel A (2017) Vaginal wind: A literature review. Eur J Obstet GynecolReprod Biol 214:97-103. doi:10.1016/j.ejogrb.2017.04.033

MEER BLOGS

Bekijk deze ook eens

Read More
Algemeen

Wat is een verzakking van de bekkenorganen of prolaps (POP)?

Wel de helft van alle vrouwen die ooit bevallen zijn, hebben een zekere mate van verzakking van de bekkenorgagen (POP). Wat is normaal? En wat is dat niet? Moet je je zorgen maken? Lees meer, leer meer, praat erover.
Jan 7, 2021
Hedwig Neels, PhD
Read More
Algemeen

Eerste reacties op het lanceren van ons digitaal platform…

Het gesprek komt op gang. Vrouwen voelen zich opgelucht, herkennen zich en willen praten! Welkom op de vloer, Praat erover, met ons, met elkaar.
Jun 27, 2020
Hedwig Neels, PhD
Read More
Getuigenissen

Waarom haar benen kruisen tijdens niezen?

Voor ik zwanger was had ik er nooit bij stil gestaan waarom mijn eigen moeder haar benen kruist bij het niezen. Ik vond het toen raar.
May 6, 2020
Hedwig Neels, PhD
Follow Us

We’re on Instagram