May 2, 2020
 in 
Getuigenissen

Een verzakking is niet normaal

Getuigenis van Ellen, mama van 2

Mijn eerste bevalling was een aaneenschakeling van slechte beslissingen en pech. Mijn zoontje is uiteindelijk ter wereld gekomen met behulp van een epidurale verdoving, een knip en een vacuümpomp. Door blijvende irritatie aan mijn plasbuis ging ik na 2 weken op controle bij mijn gynaecoloog die mij verzekerde dat dit prima normaal was en dat er bij alle vrouwen wel vanalles zakt na een bevalling. Mijn klachtenwerden echter prominenter; constipatie, pijn, en een heel onzeker en zwak gevoel bij hoesten, niezen, maar ook lachen en wandelen. Het gevoel van een steun te missen ter hoogte van mijn bekkenbodem.

Op zoek naar begeleiding

Mijn eerste kinesiste bevestigde dit gevoel; mijn passief, ligamentair steunsysteem had enorme schade opgelopen. Dat kan niet hersteld worden en de steun moet dan volledig worden opgevangen door het actieve systeem van de bekkenbodemspieren. De boodschap die ik meekreeg was; geen druk, en als je toch druk geeft moet je die altijd actief opvangen.

Echter, alles is druk; sporten, springen, hoesten en niezen, maar ook lachen en zingen, lang staan en lang zitten. Hoewel ik nooit angstig was geweest kreeg ik nu schrik van alle bewegingen, voelde deze aan als potentiëel schadelijk en ik voelde mij enorm kwetsbaar. Ik wou vooruit, maar botste steeds op een muur van beperkingen. Ik heb toen een tijd niet gewerkt en psychologische begeleiding gezocht voor traumaverwerking omtrent mijn bevalling en rouwverwerking omtrent een gezonde bekkenbodem en onbezorgd bewegen en sporten.

Actieve aanpak herstelt schade

Ik vond nieuwe moed en ging op consultatie bij andere experten. Mijn nieuwe bekkenbodemkinesist heeft deze negatieve spiraal mee helpen omkeren. Zij helpt in alle eerlijkheid mee nadenken over een actieve aanpak, eventueel met hulpmiddelen, met heel veel kennis, kunde en passie. De structurele schade is er maar ze zoekt mee of er functioneel nog mogelijkheden zijn naar comfort, versterking en eventuele sportmogelijkheden.

Intussen ben ik bevallen van een tweede kindje, volledig natuurlijk en onder begeleiding van een fantastisch vroedvrouwenteam van La Madrugada. Prenataal heb ik de begeleiding van mijn bekkenbodemkinesist, Hedwig Neels en mijn gynaecoloog, Prof. dr. Jacquemyn enorm geappreciëerd om mijn lichaam te vertrouwen tijdens mijn zwangerschap en bevalling. Ik heb het gevoel niet méér klachten te ondervinden als voordien. Met externe steun van kundige professionals die je de juiste informatie kunnen vinden kan ik zo weer vooruit werken naar een zo stevig mogelijk lichaam.

MEER BLOGS

Bekijk deze ook eens

Read More
Algemeen

Bekkenbodempraat!

Benieuwd naar onze nieuwe voornemens? Korte kennisclips waarin we tips delen, een kleine oefening uitleggen of je prangende vraag beantwoorden.
Mar 8, 2022
Hedwig Neels, PhD
Read More
Algemeen

Wat is een verzakking van de bekkenorganen of prolaps (POP)?

Wel de helft van alle vrouwen die ooit bevallen zijn, hebben een zekere mate van verzakking van de bekkenorgagen (POP). Wat is normaal? En wat is dat niet? Moet je je zorgen maken? Lees meer, leer meer, praat erover.
Jan 7, 2021
Hedwig Neels, PhD
Read More
Algemeen

Eerste reacties op het lanceren van ons digitaal platform…

Het gesprek komt op gang. Vrouwen voelen zich opgelucht, herkennen zich en willen praten! Welkom op de vloer, Praat erover, met ons, met elkaar.
Jun 27, 2020
Hedwig Neels, PhD
Follow Us

We’re on Instagram

instagram foto van koffie en eten
instagram foto van lavender