October 11, 2023
 in 
Algemeen

Nieuw wielertenue UAntwerpen helpt onderzoek naar zadelpijn bij vrouwen vooruit

De Universiteit Antwerpen brengt een blits nieuw wielertenue op de markt, waarmee zowel alumni, studenten, medewerkers als liefhebbers hun liefde voor de universiteit kunnen betuigen. 10% van de verkoopprijs gaat via het Universiteitsfonds Antwerpen naar het onderzoek van Hedwig Neels, die de problematiek van zadelpijn bij vrouwen in kaart brengt.

Het initiatief

In de gloednieuwe UAntwerpen-collectie zitten zowel mannen- als vrouwenmodellen voor het zomer- en winterseizoen. 10% van de opbrengst schenkt VeeloHeero telkens aan een lokaal goed doel. Voor de UAntwerpen-outfits is dat het onderzoek van Hedwig Neels aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, departement Revalidatiewetenschappenen Kinesitherapie.

“Veel vrouwen beginnen te fietsen, maar haken sneller af door kwaaltjes of problemen. Die willen wij aanpakken of zelfs voorkomen”, vertelt Neels, die zelf ook fervent fietst.
Nooit meer stoppen

De laatste jaren is er een opmerkelijke stijging van vrouwelijke fietsers, maar de klachten over zadelpijn stijgen evenzeer. “Die klachten hebben een belangrijke impact op hun sportieve ambities, maar ook op hun seksuele leven. Het gaat vooral om pijnklachten, maar ook huidirritatie en zwelling in de zone van de geslachtsdelen en tintelingen of een voos gevoel. En dat zorgt voor hinder én schaamte!”, vertelt Hedwig Neels.

Kunnen een bikefitting, een ander zadel, de juiste fietsbroek of beschermende huidcrèmes geen soelaas bieden? “Jawel hoor! We zien dat er goede producten op de markt komen, die alvast een belangrijk verschil kunnen maken! Maar heel wat oplossingen en producten hebben (voorlopig) nog geen wetenschappelijk bewezen effect. We zetten dus een grootschalige studie op om alle factoren beter in kaart te brengen en zo echt te leren welke preventieve en behandelende opties beterschap brengen en zadelpijn kunnen voorkomen”, aldus Neels.

“Tot nog toe hebben we geleerd dat zadelklachten écht bij de overgrote meerderheid van de fietsende vrouwen voorkomt. Sommigen vinden het allemaal niet zo erg, maar we zien toch dat het bij veel vrouwen wél een sterke impact heeft op hun sport en seksleven. Daar moeten we iets aan doen. Met funding willen we ook drie nieuwe behandelingstechnieken uittesten om bestaande klachten beter te verhelpen. Technieken die minder ingrijpend zijn en hopelijk beter werken dan de soms zelfs chirurgische ingrepen die nu soms moeten gebeuren.

Iedere vrouw is uniek.

"Het ene perfecte product verwachten we niet te vinden. Onze vrouwelijke anatomie is ook niet echt gemaakt om uren op de fiets te zitten. Dus we willen realistisch zijn en weten dat, ondanks goede tips en preventie, we toch ook oplossingen moeten bieden als klachten blijven bovenkomen. Tenslotte willen we ook een grote campagne opzetten om zadelklachten meer uit de taboesfeer te halen. Laat ons de klachten en oplossingen bespreekbaar maken, zo houden we hopelijk meer vrouwen in het zadel”, aldus Neels.

“Ambitie en goesting om door te zetten, ontbreekt ons niet! Maar funding vinden voor dergelijke onderzoeksprojecten,is niet eenvoudig. We redden er geen levens mee natuurlijk. Net daarom hopen we meer steun te vinden van sponsors om een leerstoel op te richten!  
Steunen?
Professionele wielerteams of partners in de sportindustrie die met ons willen samenwerken, zijn dus  erg welkom”, geeft ze nog mee.
Je vindt het nieuwe wielertenue van UAntwerpen op de website van VeeloHeero: www.veeloheero.be
Giften en steun kan je steeds geven via het The Pelvic Floor Universiteitsfonds Antwerpen voor onderzoek. Of neem even contact met ons op!
Lusitertip
Beluister ook ons interview op Radio 2
Meer tips en info over zadelklachten en andere intieme ongemakken?
  • Contacteer ons en kom langs voor een onderzoek
  • Stay Tuned! Volg ons op Instagram en Facebook!
  • Lees de hoofdstukken die Hedwig Neels schreef in Velo Vrouwen, de wielergids voor iedere vrouw! Uitgegeven door Elke Bleyaert bij Lannoo
  • Lees ook Hedwig's informatieve blogs op www.thewomenpeloton.be

MEER BLOGS

Bekijk deze ook eens

Read More
Algemeen

Onderzoeksoproep voor vrouwelijke fietssters!

Ben je een vrouw die sportief fietst? Als recreant of professional? Dan hebben wij jou hulp nodig!
Mar 22, 2023
Read More
Algemeen

Bekkenbodemechografie, Leer je eigen bekkenbodem beter kennen.

Met een bekkenbodemecho brengen we jouw bekkenbodem letterlijk in beeld! Met 3D/4D echografie bekijken we live hoe je spieren eruit zien, of je organen nog goed ophangen en gesteund worden én of je die bekkenbodem juist gebruikt.
Dec 26, 2022
Read More
Algemeen

The Pelvic Floor, Hét digitale platform over de vrouwelijke bekkenbodem!

Het online informatieplatform over de vrouwelijke bekkenbodem. Met The Pelvic Floor Selfcheck en een online info- en oefenprogramma doorbreken we het taboe en empoweren we vrouwen in hun zelfzorg!
Nov 8, 2022
Follow Us

We’re on Instagram

instagram foto van koffie en eten
instagram foto van lavender