in 
Algemeen

Wat weet jij over het prikkelbare darmsyndroom? Buikpijn! Irritable Bowel Syndrome, IBS, PDS.

Iedereen heeft wel eens buikpijn of problemen met de stoelgang.
Maar wat nu als je hier heel vaak last van hebt en dit een impact heeft op je levenskwaliteit?
Misschien heb je dan wel het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

The Pelvic Floor wil je graag verder inlichten en nieuwe inzichten geven! Herken je dit verhaal? Ben je op zoek naar meer info?
"Praat erover en zoek de gepaste hulp!"... Ja ok... maar waar start je dan?
Daarop kunnen we geen pasklaar antwoord geven. Iedere vrouw is uniek! En net daarom is het zo belangrijk om een brede kijk te houden en te blijven zoeken naar goede oplossingen!
We raden met heel veel plezier de website van IBS Belgium aan!

Dokter Kathleen Van Malderen, momenteel bezig met een doctoraatsonderzoek rond het prikkelbare darmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen en begeleidt vele patiënten met buikpijn in Universitair ziekenhuis Antwerpen. Ze geeft graag extra informatie:

PDS is één van de meest frequente aandoeningen: 1 op 6 zou dit hebben.
Het komt vaker voor bij vrouwen en start meestal op jonge leeftijd.

Bij PDS heeft iemand standaard last van buikpijn en veranderingen in het stoelgangspatroon. Dit kan gaan om diarree, constipatie of een combinatie van beiden. Hiernaast kan je ook last hebben van andere zaken zoals een opgezette buik, toegenomen windjes, vermoeidheid of pijn bij seks. Vaak zien we dat mensen met PDS ook bekkenbodemproblemen hebben, dit gaat dan voornamelijk over dyschezie. Bij dyschezie spant de bekkenbodem zichzelf op in plaats van te ontspannen. Hierdoor is het moeilijk om stoelgang uit te drijven en moet iemand onder andere hard persen.

Er bestaan nog geen testen waarmee we definitief de diagnose van PDS kunnen stellen. Het gaat hier dan ook om een exclusiediagnose. Dit betekent dat we ons enerzijds baseren op de typische symptomen van buikpijn en stoelgangsproblemen. Anderzijds gebruiken we technische onderzoeken om andere aandoeningen, die gelijkaardige klachten kunnen geven, uit te sluiten.

Nadat de diagnose gesteld is kan de zoektocht naar een geschikte behandeling beginnen. We kunnen PDS niet oorzakelijk behandelen, en kunnen de ziekte dan ook jammer genoeg niet genezen. Bij de behandeling focussen we op het verlichten van symptomen. Dit kan door middel van levensstijl aanpassingen, medicatie, dieet of psychologische ondersteuning.

Als maag-darmspecialisten gespecialiseerd in PDS merken we dat er nog steeds ontzettend veel misverstanden bestaan over PDS. Op het internet is veel informatie te vinden, maar deze is niet altijd even betrouwbaar. Daarom hebben we, dr. Kathleen Van Malderen en prof. Heiko De Schepper, beslist om te starten met een nieuw initiatief. IBSBelgium is een website met wetenschappelijk onderbouwde informatie over het prikkelbare darmsyndroom. We zijn objectief en onafhankelijk, dit betekent dat we ons niet laten beïnvloeden door bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven. Wekelijks komen er nieuwe artikels online waarin we op een korte en eenvoudige manier uitleg geven over een onderwerp, of nieuwe studies bespreken. Naast de website bestaat er een folder, die beschikbaar is in ziekenhuizen en bij huisartsen, en zijn we actief op sociale media. Via facebook en onze nieuwsbrief kan je steeds op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

MEER BLOGS

Bekijk deze ook eens

Read More
Algemeen

Nieuw wielertenue UAntwerpen helpt onderzoek naar zadelpijn bij vrouwen vooruit

Meer dan 1000 vrouwen getuigen. De cijfers liegen er niet om! Het merendeel van de vrouwen (96%) fietst rond met klachten.
Oct 11, 2023
Read More
Algemeen

Onderzoeksoproep voor vrouwelijke fietssters!

Ben je een vrouw die sportief fietst? Als recreant of professional? Dan hebben wij jou hulp nodig!
Mar 22, 2023
Read More
Algemeen

Bekkenbodemechografie, Leer je eigen bekkenbodem beter kennen.

Met een bekkenbodemecho brengen we jouw bekkenbodem letterlijk in beeld! Met 3D/4D echografie bekijken we live hoe je spieren eruit zien, of je organen nog goed ophangen en gesteund worden én of je die bekkenbodem juist gebruikt.
Dec 26, 2022
Follow Us

We’re on Instagram

instagram foto van koffie en eten
instagram foto van lavender